Som udgangspunkt har jeg altid sværget til manuelle gearkasser, og gør det i nogen grad stadig. Men automatgearet har jo sin eksistensberettigelse. For visse mennesker er det en nødvendighed, for andre blot et kærkomment hjælpemiddel i det daglige. Derfor – kunne det tænkes – har VW lanceret en ny version af up!, der kommer de mere eller mindre nødlidende til undsætning.

Fremover vil det således være muligt at få sig en Folkevogn med tomatgear til priser fra ungefähr 115.000 kroner, 10.000 kroner mere end for en tilsvarende up! med manuel gearkasse. Men hvis man synes, at 10.000 kroner lyder af lige lovlig lidt for et automatgear, så er det fordi der er noget om snakken. For i teknisk forstand er det ikke noget automatgear.

Volkswagen benytter sig af samme metode som flere andre producenter, der tilbyder selvskiftende gearkasser til kunder på et relativt stramt budget. I stedet for at bringe et tungt automatgear eller en teknisk avanceret – og dyr – dobbeltkoblingsgearkasse i anvendelse, holder VW udgifterne nede ved at montere en robotskifter på deres fem-trins manuelle gear. En form for proletariatets automatgear, kan man sige.

Det koster lidt på pengepungen, men som anført kun relativt beskedne 10.000 danske kroner. ASG, som gearet hedder, leveres desuden kun til den største motorvariant på 75 hk, så derfor lander bilen alligevel et godt stykke på den anden side af 100.000 kroner. Brændstoføkonomien reduceres fra 23,8 til 22,2 km/l, men i praksis er forskellen nok til at overse, og man kan glæde sig over, at den grønne ejerafgift stadig blot er på 280 kroner pr. halve år.

Men lad være med at bestille et eksemplar, før end modellen er prøvet. Automatiserede manuelle gearkasser har i visse tilfælde en tendens til at kastrere de biler, de ligger i, med langsom og ujævn acceleration til følge. Det lader sig i sagens natur ikke konstatere på nuværende tidspunkt, om ASG-gearkassen lider af samme kvaler, men faktum er i hvert fald, at accelerationstiden til 100 km/t øges fra 13,2 til 13,9 sekunder. Det kunne have været værre.

Kommentarer

Skriv et svar

Basal HTML er tilladt.